Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър 7/8 твИстината е, че такъв вирус

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър 7/8 твИстината е, че такъв вирус
Коментари Харесай

Доц. Кирилов за епидемията: Хората са уплашени, защото не знаят към кого да се обърнат

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър 7/8 тв

Истината е, че подобен вирус съществува, като някои грипни вируси. Истината е, че той ще провокира болести при много хора и при някои пациенти ще провокира тежки затруднения. Да, при хора, които имат съпътстващи премеждия, те ще протекат по-тежко. Но когато имаме всеобщи бедствия, когато имаме война, произшествия това е нещо познато и организацията е ясна. В момента това, което виждам е, че суматохата е резултат от две неща. Първо - от външното влияние на обществената среда. Второто - опазването на здравето би трябвало да даде налична, навременна и качествена здравна помощ, да защищити от преждевременна гибел и неработоспособност. В момента, в случай че не съм от системата, ще се притесня, че нямам достъп до персоналния доктор, че нямам опция да употребявам профилирана доболнична здравна помощ. Или другояче казано доболничната помощ сега е блокирана.

Това разяснява в ефира на 7/8 тв доцент Силви Кирилов.

В момента доболничната помощ е откъсната от болничната помощ. И тук някъде по средата незабавната здравна помощ е безусловно неподготвена - материално и кадрово. В момента лечебните заведения са се трансформирали и в амбулатории, където пациентите ги търсят за първична помощ, каквато би трябвало да търсят при джипито, уточни той.

Вируси е имало, има и ще има и ние ще живеем с тях. Не по-малко хора ще завършат летално от онкологични или сърдечни премеждия, само че ние не приказваме за тях. Трябва да се вкара ред в системата, тъй като тя има доста проблеми. Човешките запаси в системата са оставени от десетилетия на самотек - тези хора сами се борят за себе си. Лекар да станеш е като тичане с трудности, разяснява доцентът. 

Ние би трябвало да си въведем ред в нашата къщурка на опазването на здравето. Не всички ще станат известни доктори, Медицината не е единствено лечебната активност, тя има по-широки задания за решение, счита Кирилов. 

Здравеопазването е един оркестър - не е единствено хирурзи, всеки един човек в системата е значим. Колкото е значим професорът в огромната болница, толкоз е джипито на село. Защото всеки от тях има своята значима роля, уточни той.

Хората желаят сигурност, доверие, досегаемост и навременност. Ние тук изпускаме нещата. Доверието в системата е сринато. Сега имаме потребност от тази система, само че към този момент й нямаме доверие, разяснява лекарят.

Един лекар се основава за десетилетия, а не за пет години. То не е единствено да го обучиш, той би трябвало да натрупа голям опит и да умее да комуникира с пациентите, да им печели доверието, уточни той.

Хората сега са комплицирани и паникьосани, просто тъй като не знаят към кого да се извърнат. Те не могат да се видят с джипито и да поговорят, тъй като връзката там е скъсана, изясни той.

Според мен трябваше тези пустеещи поликлиники от едно време можеше да бъдат обособени тъкмо за лечение на заболели от Ковид с цялата съответна организация - и кадрова, и материална, уточни доктор Кирилов. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР